Commissie van Toezicht: Telegraaf-journalisten zijn rechtmatig afgeluisterd

Het onderzoek van de AIVD naar het uitlekken van staatsgeheimen, waarbij ook Telegraaf-journalisten zijn afgeluisterd, was rechtmatig. Dat oordeelt de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten in rapport nummer 10 dat minister Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) vandaag naar de Eerste en Tweede Kamer heeft gestuurd.

Er is volgens de commissie voldaan aan de eisen van noodzakelijkheid, proportionaliteit en subsidiariteit. Het belang van het onderzoek woog op tegen het belang van de journalistieke bronbescherming. Ook zijn de journalisten niet te lang afgeluisterd, zoals de rechter eerder wel concludeerde zonder over alle relevante gegevens te kunnen beschikken.

Wel heeft de commissie enkele onvolkomenheden bij het onderzoek geconstateerd: het afluisteren van de journalisten is abusievelijk een uur te vroeg begonnen en de afgeluisterde gesprekken zijn te uitgebreid uitgewerkt. Deze onvolkomenheden hebben volgens de toezichthouder van de AIVD echter geen invloed gehad op de rechtmatigheid van de ambtsberichten die de AIVD in het kader van het onderzoek aan het openbaar ministerie heeft verstrekt.

In een brief aan het parlement bij het rapport van de Commissie van Toezicht, schrijft minister Remkes vandaag dat hij de aanbevelingen van de commissie, onder meer gericht op het vernietigen van ten onrechte vastgelegde gegevens, onverkort overneemt.

Dat geldt ook voor het advies van de commissie over een door de Telegraaf ingediende klacht over deze zaak: deze is op hoofdpunten ongegrond verklaard. Ten aanzien van enkele geconstateerde onzorgvuldigheden (bij het uitwerken en vastleggen van gesprekken) wordt de klacht ten dele gegrond verklaard.