NCSC conferentie 2014

Bij de bescherming van Nederlandse (economische) belangen tegen digitale dreigingen zijn we goed op weg, maar het is pas het begin. Samenwerking is noodzaak. Dat zei plaatsvervangend hoofd van de AIVD Marc Kuipers op de conferentie 'Smart coalitions' van het Nationaal Cyber Security Centrum in Den Haag.

Nederland is op meer terreinen dé toegangspoort tot Europa. Ons land speelt een belangrijke rol door mensen, vracht en bedrijven wereldwijd met elkaar te verbinden, door de aanwezigheid van een moderne infrastructuur en gunstige ligging. De Rotterdamse haven is de grootste in Europa en ook Schiphol vormt een belangrijk knooppunt voor passagiers en vracht.

Ter zee, door de lucht en op het web

Nederland groeit inmiddels ook uit tot een belangrijke digitale snelweg in Europa. De Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) is een van de snelstgroeiende internetknooppunten. Daarnaast heeft ons land een uitstekende en uitgebreide ICT-infrastructuur.

Serieuze kwetsbaarheden

Ons land heeft dus een sterke positie, maar het leidt ook tot een aantal serieuze kwetsbaarheden die verantwoordelijkheden met zich meebrengen (nationaal en internationaal):

  • topsectoren zijn een gewild doelwit van spionage met economische motieven;
  • vitale sectoren, die grotendeels afhankelijk zijn van de ICT-infrastructuur, zijn bij voorkeur doelwit van activisten, extremisten en terroristen. Vitale processen kunnen verstoord of gestopt worden door digitale aanvallen en leiden tot schade en ontwrichting.

Beveiliging digitale grenzen

Voor een fysieke toegangspoort naar Europa is een beveiligingsconcept dat bewezen effectief is essentieel. Daar is veel ervaring mee. Er zijn grensbewaking en beveiligingsmaatregelen in de Rotterdamse haven en op Schiphol. Om de digitale grenzen te bewaken zijn vergelijkbare maatregelen nodig.

Het zijn van een digitale snelweg brengt een enorme verantwoordelijkheid met zich mee op het gebied van beveiliging. We zien bijvoorbeeld dat Nederland een doorvoerhaven is van digitale aanvallen ergens anders. De Nationale Cyber Security Strategie is hiervoor een goede aanzet.

Dreiging neemt toe

Digitale aanvallen zijn een bedreiging voor onze nationale en economische veiligheid. Het aantal aanvallen neemt toe. Evenals de complexiteit en het aantal staten en personen die in staat zijn om digitale aanvallen uit te voeren. Nu reageren we vooral op die dreiging, maar we zouden erop moeten anticiperen. Samenwerking op dit terrein is onontbeerlijk, want de dreiging is te groot om alleen tegen te gaan.

AIVD is belangrijke partner

Dankzij een uniek netwerk, specialistische expertise, inhoudelijke kennis en wettelijke mogelijkheden is de AIVD een belangrijke speler bij het onderkennen en tegengaan van digitale aanvallen en het digitaal veiliger maken van Nederland.