Cybersecuritybeeld Nederland
Cybercriminaliteit en digitale spionage blijven de grootste dreiging op het gebied van cyber security. De potentiële impact van cyberaanvallen en verstoringen neemt door snelle digitalisering alleen maar toe. Dat blijkt uit Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN), dat minister Opstelten vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Cybercrime en digitale spionage blijven de grootste dreiging op het gebied van cyber security. Dat blijkt uit Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN), dat vandaag door minister Opstelten naar de Tweede Kamer is gestuurd. De potentiële impact van cyberaanvallen en verstoringen neemt door snelle digitalisering alleen maar toe. Een andere in het oog springende bevinding is het gebrek aan zogenaamde ICT-duurzaamheid. Een voorbeeld hiervan is het risico dat een toenemend aantal apparaten aan het internet is verbonden, terwijl de apparaten en de bijbehorende software niet voor langere tijd door de leveranciers onderhouden kunnen worden. In het cyberbeeld wordt ook stilgestaan bij het feit dat privacy onder druk kan komen te staan door de technische mogelijkheden om data te verzamelen.
Op hoofdlijnen zijn er ten opzichte van het voorgaande Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN) geen grote verschuivingen waarneembaar. Van de activiteiten van beroepscriminelen en van staten gaat nog steeds de grootste dreiging uit. Grootschalige verstoringen van de digitale infrastructuur kunnen binnen de vitale sectoren leiden tot ontwrichting of uitval van dienstverlening, met maatschappelijke onrust, verstoring of ontwrichting als mogelijk gevolg. Deze ontwikkeling zorgt er voor dat de digitale weerbaarheid van Nederland onder druk blijft staan. Daarom blijft het noodzakelijk om de komende jaren gezamenlijk vanuit overheid, wetenschap en bedrijfsleven te investeren in cyber security om die digitale weerbaarheid verder te verhogen.