6 tips van de makers van de AIVD-kerstpuzzel

‘Dat lukt mij nooit!’, is misschien je eerste gedachte bij het zien van de opgaven. Het is ook niet iets wat je eventjes doet, de AIVD kerstpuzzel oplossen. En dat is nu nèt de bedoeling. De puzzelmakers benadrukken dat je heus geen wiskundeknobbel hoeft te hebben of doorgewinterd cryptograaf hoeft te zijn. En met deze kerstpuzzeltips kom jij extra goed voor de dag om de puzzels te kraken!

Tip 1: Werk in teams

De opgaven moeten zo moeilijk zijn dat je er echt wel je tanden in moet zetten, maar niet zó ingewikkeld dat ze door niemand opgelost kunnen worden. Waar de een vastloopt, kan de ander juist verder. Soms zie je het zelf gewoon niet, of ligt een opgave je minder. Het kan dan helpen om samen met een of meerdere personen te puzzelen. Door te sparren met andere puzzelfanaten kun je elkaar op goede ideeën brengen. Als je in je directe omgeving geen fanatieke puzzelaars hebt kun je online vast medepuzzelaars te vinden! Samen puzzelen is prima, maar zet geen oplossingen online. Zo gunnen we iedereen een sportieve en eerlijke kans om de euforie van een zelf-opgeloste puzzel te ervaren!

Tip 2: Denk niet te moeilijk

De puzzels lijken soms heel complex, maar de oplossing kan meer voor de hand liggen dan je denkt. We zien dat kinderen de puzzels soms sneller oplossen dan volwassenen, omdat ze niet zo ingewikkeld denken. Dit jaar is er trouwens ook weer een junioreditie, voor iedereen onder de 15. Ben je ouder, dan mag je natuurlijk ook meedoen. Je dingt dan alleen niet mee voor een plek in het klassement.

Tip 3: Bekijk eerdere edities

Als puzzelmakers doen we ons best om elk jaar nieuwe en originele puzzels te bedenken. Toch zul je merken dat bepaalde typen opgaven en creatieve principes vaker terugkomen. Oefen dus eens met oude puzzels, pluis ze uit, kijk hoe ze in elkaar zitten. Daar ga je zeker profijt van hebben bij het oplossen van de opgaven van dit jaar! De opgaven en antwoorden van alle kerstpuzzeledities kun je downloaden op de Eerdere edities-pagina.

Tip 4: Neem de tijd

Verwacht niet dat je de puzzels in een uurtje kan kraken. Gun jezelf voldoende vrije tijd om je helemaal te richten op de vragen en zorg dat je niet teveel wordt afgeleid. Zie het als de perfecte kerstvakantie-bezigheid!

Het helpt ook om een opgave waar je je tanden op stukbijt even weg te leggen. Ga iets anders doen, lekker naar buiten bijvoorbeeld. Soms schiet de oplossingsrichting je dan opeens te binnen. En anders kun je weer lekker met een frisse blik doorpuzzelen!

Je hebt nog tot half januari om je antwoorden in te sturen, dus trek je nog maar even niets aan van de deadline en neem de tijd.

Tip 5: Denk in lagen

Vaak bestaan opgaven uit meerdere stappen. Je mag best een beetje trots zijn als je zo’n tussenstap hebt opgelost. Zie het als een klein geluksmomentje! En houd tijdens het puzzelen je ogen open. Wie weet ontdek je wel een hint naar het thema. Toch halverwege gestrand? Zet je deelresultaat in het commentaarveld. Vaak levert dat een deel van de punten op. Voor creatieve oplossingen of inventieve denkrichtingen zijn soms bonuspunten te verdienen. Laat je dus niet te veel door vaste denkpatronen leiden, met creativiteit kom je een heel eind.

Tip 6: zorg goed voor je hersenen

Staar jij je al de hele avond blind op die ene opgave? En beginnen de letters en cijfers op het papier langzaam voor je ogen te dansen? Dan is het hoog tijd om naar bed te gaan of een micropauze te nemen. Onderzoek bewijst dat te lang doorwerken uitputtend werkt voor je brein en dit dus weinig productief is. Dit geldt vooral voor het deel van de hersenen dat ervoor zorgt dat je kritisch en creatief kunt nadenken en oplossingsgericht blijft handelen. Laat dat laatste nou nét de doorslag geven bij menig kerstpuzzelvraag. Met een rustmoment - ook al is het maar vijf minuten - kunnen jouw hersenen zich resetten. Of dat nou betekent dat je tussendoor de kerstboom gaat versieren of een beker warme chocolademelk voor jezelf klaarmaakt, maakt niet uit. Na een micropauze kun je er weer fris tegenaan.