Onze sollicitatieprocedure verloopt anders dan bij veel andere overheidsinstanties of in het bedrijfsleven. De selectie is grondig en kost aanzienlijk meer tijd: uiteindelijk is dit het allemaal waard, maar het is wel goed om hierop voorbereid te zijn. Welke eisen stellen we aan sollicitanten?
Voor AIVD-vacatures geldt dat je vanzelfsprekend moet voldoen aan een aantal voorwaarden, zoals opleidingsniveau of studierichting. Dit is afhankelijk van de functie waar je naar solliciteert. Daarnaast gelden er aanvullende eisen.
'Om bij de AIVD te kunnen werken, moet je de Nederlandse nationaliteit hebben. Een tweede nationaliteit is wel toegestaan.'
Wat zijn de andere voorwaarden? Om bij de AIVD te kunnen werken, moet je beschikken over de Nederlandse nationaliteit (een tweede nationaliteit is wel toegestaan) en in principe de afgelopen tien jaar in Nederland hebben gewoond.
Als je een partner hebt, moet deze de afgelopen vijf jaar in Nederland hebben gewoond. De Nederlandse nationaliteit is voor je partner geen vereiste.
Als dit allemaal in orde is, staat niets jouw sollicitatie in de weg.
Afhankelijk van de opzegtermijn bij je huidige werkgever kan de totale procedure een paar maanden duren. Hieronder lichten we iedere stap kort uit. Als je tussendoor vragen hebt, kun je altijd contact opnemen met de afdeling Werving (je vindt de contactgegevens onderaan deze pagina).
We beoordelen jouw sollicitatie op een aantal punten. Bijvoorbeeld of je aan de opleidings- en ervaringseisen voldoet en of je de Nederlandse nationaliteit hebt. Ook kijken we naar jouw werkervaring en of die aansluit bij wat we zoeken.
We besteden veel aandacht aan jouw motivatie: kun je ons uitleggen waarom je bij de AIVD wilt werken en hoe jij gaat bijdragen aan ons werk? En ben je je voldoende bewust van wat hier werken betekent voor je persoonlijke situatie?
Bij open sollicitaties werkt dit ongeveer hetzelfde. We kijken of we functies of vacatures hebben die passen bij jouw opleiding en ervaring. Ook hier is jouw motivatie heel belangrijk.
Hoe lang duurt dit?
Na sluiting van de vacaturetermijn hoor je binnen twee weken of je wel of niet verdergaat in de procedure.
Als we enthousiast zijn over jouw cv en motivatie, nodigen we je uit voor één of meer selectiegesprekken op kantoor in Zoetermeer. Je voert deze gesprekken met verschillende mensen: recruiters, managers en eventueel toekomstige collega's.
We gaan vooral in op jouw werkervaring, je motivatie en we onderzoeken hoe je omgaat met ethische of morele dilemma's. We laten je daarna zo snel mogelijk - meestal binnen een dag - telefonisch weten of je verdergaat in de procedure.
Op bezoek bij de AIVD
Zorg ervoor dat je bijtijds aanwezig bent. Bij binnenkomst controleren we jouw identiteit en kijken of je dingen bij je hebt die niet mee naar binnen mogen. Daarvoor controleren we je tas en loop je door een scanner. Mobiele telefoons, horloges en andere apparatuur die kan opnemen laat je achter in een kluisje.
Selectiegesprekken duren één tot twee uur. Ze zijn meestal na vier weken afgerond. Als er ook een assessment moet plaatsvinden, kan het iets langer duren.
Is het resultaat van de selectiegesprekken positief? Dan melden we je bij bepaalde functies, zoals analist of inlichtingenofficier, aan voor een psychologisch onderzoek. Hierbij kijken we naar je intelligentie, persoonlijkheidskenmerken en zaken als integriteit en stabiliteit.
Het onderzoek neemt één tot anderhalve dag in beslag en wordt afgenomen door een extern bureau. Bij de medewerkers van het bureau is alleen jouw voornaam bekend. Zij sturen de uitnodiging en geven een toelichting op verschillende onderdelen. Na afloop ontvangen wij een rapport. Op basis van jouw scores besluiten we of wij jou geschikt vinden voor de functie waarnaar je hebt gesolliciteerd.
Binnen enkele dagen na ontvangst van het rapport nemen we telefonisch contact met je op. We bespreken het resultaat, lichten onze beslissing toe en geven eventuele aandachtspunten aan.
Hoe lang duurt dit?
We vragen het onderzoek direct na een ( en soms meerdere) gesprekken aan. Hoe lang het duurt hangt mede af van je eigen agenda, maar doorgaans duurt deze fase maximaal twee weken.
Voor sommige functies (met name in de operatie) is het nodig om naast het psychologisch onderzoek nog een aantal aanvullende tests af te leggen. Denk daarbij aan:
een medische keuring voor functies waarvoor je lichamelijk fit moet zijn;
een rijvaardigheidstest;
en technische tests voor ict-functies.
Hoe lang duurt dit?
De aanvullende tests zijn na ongeveer twee weken afgerond. We laten je de uitslag telefonisch weten.
Als je alle onderdelen van de procedure hebt doorlopen en het eindresultaat is positief, nodigen we je uit voor een arbeidsvoorwaardengesprek. Dat vindt plaats in Zoetermeer.
Hierin bespreken we onder meer jouw salaris en werktijden, wat je kunt verwachten van het veiligheidsonderzoek en welke formulieren je daarvoor moet aanleveren en hoe je om kunt gaan met de geheimhoudingsplicht.
Hoe lang duurt dit?
Binnen één tot twee weken na de vorige stap hebben we dit gesprek met jou gevoerd.
Voor dit onderdeel vragen we het meeste van je geduld. Je ondergaat namelijk de meest uitgebreide screening, een A+-veiligheidsonderzoek. Daarbij kijken we naar jou en je persoonlijke en financiële situatie, maar ook naar mensen in je omgeving. Dat kost tijd.
Hoe lang duurt dit?
Een A+-onderzoek duurt minimaal 8 weken. Als we ook gegevens moeten opvragen in het buitenland, kan het onderzoek meer tijd in beslag nemen (maximaal 6 maanden). Zodra we het resultaat weten, nemen we direct telefonisch contact met je op.
Als je alle onderdelen met succes hebt afgerond, eindigt de sollicitatieprocedure met jouw indiensttreding als AIVD'er.
Hoe lang duurt dit?
Zodra we een positieve uitslag van het veiligheidsonderzoek hebben, maken we jouw inschrijving definitief in orde. Afhankelijk van je opzegtermijn kun je dan zo snel mogelijk bij ons aan de slag.
Iedere nieuwe AIVD'er volgt intern een algemeen introductietraject. In deze tijd leer je elkaar, de organisatie en alle facetten ervan kennen.
Voor bepaalde functies volgt er daarna nog een opleidingsperiode. Veel operationele taken kun je namelijk niet in het normale onderwijs leren. In ons interne inwerk- of opleidingstraject leer je alle bijzonderheden van je nieuwe baan en de kneepjes van het inlichtingenvak.
Hoe lang duurt dit?
De algemene introductiefase duurt één tot twee weken, functiegerichte opleidingen kunnen tot maximaal één jaar duren.
Niet praten over je sollicitatie
Omdat we bij de AIVD met geheime informatie en (menselijke) bronnen werken, is het voor de meeste functies wenselijk dat maar weinig mensen - buiten je collega's natuurlijk - weten wat voor werk je doet.
Die terughoudendheid begint al tijdens je sollicitatie. Door met anderen te praten over je belangstelling om bij de AIVD te werken, zouden kwaadwillenden interesse kunnen krijgen in jou of mensen uit je omgeving.
In het sollicitatiegesprek, maar ook als je al een tijdje bij onze organisatie aan de slag bent, kunnen wij jou daarmee op weg helpen als je dat fijn vindt. Tot die tijd is niets zeggen de beste strategie.
'In bepaalde gevallen is het mogelijk om bij ons stage te lopen, bijvoorbeeld als jij over specifieke vaardigheden of kennis beschikt.'
In een aantal gevallen kun je bij ons ook stage lopen. Bijvoorbeeld omdat je over specifieke vaardigheden en kennis beschikt waardoor we over en weer van elkaar kunnen leren.
Open sollicitatie
Staat de functie die jij zoekt niet op onze vacaturepagina, maar zie je voor jezelf wel een toekomst bij de dienst? Stuur ons een open sollicitatie.
Geef in jouw motivatie duidelijk aan waarom jij bij ons wilt werken, welke kennis en ervaring je meebrengt en hoe die expertise een meerwaarde kan zijn voor de AIVD.
Nog vragen?
Voor vragen over de sollicitatieprocedure kun je bellen naar het Wervingsbureau AIVD op telefoonnummer: 079 - 320 53 73. Het Wervingsbureau is op werkdagen bereikbaar tussen 9.00 en 16.00 uur.