AIVD-publicaties over spionage
De AIVD brengt publicaties uit over het aandachtsgebied spionage. Hier vindt u meer informatie en links naar de pagina's waar u deze documenten kunt downloaden als PDF-bestand.
Dreigingsbeeld Statelijke Actoren (DBSA 2) (2022)
Andere landen, waaronder Rusland en China, bedreigen steeds meer en op verschillende manieren de Nederlandse nationale veiligheid. Dit komt onder meer door ingrijpende internationale ontwikkelingen die voor instabiliteit zorgen. De meest opvallende en zorgelijke ontwikkeling is natuurlijk de oorlog in Oekraïne, die aan verschillende nationale veiligheidsbelangen raakt.
Download deze publicatie in het Nederlands.
Cyberaanvallen door statelijke actoren: 7 manieren om een aanval te stoppen (2021)
De cyberdreiging tegen Nederland is de laatste jaren sterk toegenomen. Deze publicatie van de AIVD en MIVD geeft inzicht in de dreiging van cyberaanvallen en geeft praktische tips om een aanval te herkennen en te voorkomen.
Download deze publicatie in het Nederlands of Engels.
Dreigingsbeeld statelijke actoren (2021)
Nationale veiligheidsbelangen zijn kwetsbaar en worden bedreigd en aangetast door andere landen, zoals China en Rusland. Ook andere organisaties die worden aangestuurd door die landen (statelijke actoren) houden zich hiermee bezig in Nederland. Tegenmaatregelen zijn belangrijk, stellen AIVD, MIVD en NCTV in het Dreigingsbeeld statelijke actoren (DBSA).
Download deze publicatie in het Nederlands.
Spionage. Hoe herken je het en wat kun je ertegen doen? (2020)
Spionage is iets van alle tijden en vormt een grote bedreiging voor Nederland. Tegelijkertijd is spionage haast onzichtbaar en zijn weinig mensen zich bewust van de gevaren. In Nederland wordt door allerlei landen gespioneerd. Lees in deze publicatie waarom dit gebeurt en waarom het schadelijk is.
Download deze publicatie in het Nederlands of Engels.
Op reis naar het buitenland (2024)
Zakelijke reizen naar het buitenland brengen spionagerisico's met zich mee. Deze informatiefolder op handzaam paspoortformaat helpt u bij het nemen van voorzorgsmaatregelen om het risico op (digitale) spionage te verkleinen.
Download deze publicatie in het Nederlands of Engels.
Waarom brengen wij open publicaties uit?
Onze open publicaties zijn bedoeld om context te geven aan bijvoorbeeld overheidsinstanties, lokaal bestuur, politiek, wetenschap en media. Een AIVD-publicatie beschrijft een algemeen beeld over onze aandachtsgebieden dat in individuele gevallen kan afwijken.
Ga terug naar de hoofdpagina over dit aandachtsgebied.