Aanwijzing vertrouwensfunctie bij de Nationale Politie en Bijzondere Opsporingsdiensten

Door de inwerkingtreding van de wijziging van de Politiewet 2012 en het Besluit screening ambtenaren van politie en politie-externen (hierna: het besluit), heeft de Nationale Politie sinds 1 januari 2023 een eigen instrumentarium voor de screening van personeel en externen die werkzaamheden verrichten voor de politieorganisatie. Dit zorgt ervoor dat de Nationale Politie het type werkzaamheden zorgvuldiger kan afwegen tegen het type screeningsonderzoek dat nodig is.

Het aanwijzen van vertrouwensfuncties kan alleen plaatsvinden nadat alle in redelijkheid te nemen fysieke en organisatorische maatregelen zijn genomen, maar desondanks restrisico’s overblijven waarbij schade aan de nationale veiligheid mogelijk is. Alleen voor deze functies biedt de Wet veiligheidsonderzoeken (Wvo) de minister van Justitie en Veiligheid de mogelijkheid om functies bij de Nationale Politie aan te wijzen als vertrouwensfunctie.

Ook Bijzondere Opsporingsdiensten (BOD) zoals de FIOD, ILT-IOD, NVWA-IOD en de Nederlandse Arbeidsinspectie hebben functies van waaruit de nationale veiligheid geschaad kan worden. Ook bij een BOD kunnen daarom vertrouwensfuncties aangewezen worden. Om dit te doen moet de BOD zich wenden tot de verantwoordelijke vakminister en het proces voor het aanwijzen van vertrouwensfunctie doorlopen. Het blijft hierbij belangrijk dat bij de aanwijzing van de vertrouwensfunctie duidelijk wordt gemotiveerd waarom de functionaris vanuit zijn functie de nationale veiligheid kan compromitteren.

Aanwijsgronden politie

Vertrouwensfuncties bij de Nationale Politie kunnen worden aangewezen als de (kandidaat-)functionaris werkzaamheden verricht die een van de onderstaande aanwijsgronden raken. Ook bij een BOD kunnen de onderstaande beschreven functies mogelijk aangewezen worden als vertrouwensfunctie, mits uit de motivering blijkt waarom de functie de nationale veiligheid kan compromitteren.

1. Strategische Top

  1. Strategische Top Leiding. Functionarissen vanaf schaal 16 die vallen binnen het domein ‘leidinggevende’ binnen de politieorganisatie, de zogenaamde strategische top.
  2. Strategische Top Ondersteuning. Functionarissen die direct ondersteunend zijn aan en vallen onder de directe aansturing van de strategische top. Zij zijn niet beslissingsbevoegd.

2. Artikel 91-Functionarissen

Functionarissen die werkzaamheden verrichten ten behoeve van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst conform artikel 91 lid 1 en 2 Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (Wiv).

3. Functionarissen die vallen onder het domein 'heimelijk'

  1. Afgeschermd Operationeel Specialisme
    Functionarissen die werkzaamheden verrichten binnen afgeschermde operatiën, specialistische operationele taken uitvoeren, vakspecialistisch onderwijs geven of ontwikkelen, of bijzondere opsporingsmethodieken uitvoeren.
  2. Afgeschermde Operationele Taken.
    Functionarissen die werkzaamheden verrichten ten behoeve van het afgeschermd operationeel specialisme (en waarbij kennis wordt genomen van de modus operandi).
  3. Afgeschermde Ondersteuning Operationele Taken. Functionarissen die ondersteunende werkzaamheden verrichten in opdracht van of direct ondersteunend aan de afgeschermde operationele taken.

4. Team Betrouwbaarheidsonderzoeken

Functionarissen die verantwoordelijk zijn en sturing geven aan de uitvoering van betrouwbaarheidsonderzoeken.

5. Grenstoezicht & Opsporing Zeehavengebied

Functionarissen die belast zijn met de uitvoering van de politietaak met betrekking tot grenstoezicht en opsporing op het water en in het (zee)havengebied.

6. Cryptobeheer

Functionarissen die vallen onder het domein ‘Cryptobeheer’ en structureel werken met bijzondere informatie zoals omschreven in het Besluit voorschrift informatiebeveiliging rijksdienst – bijzondere informatie (VIR-BI).

  1. Cryptobeheer
    Functionarissen die werkzaamheden verrichten binnen team cryptobeheer.
  2. Cryptobeheer Ondersteuning Onderdeel.
    Functionarissen die werkzaamheden verrichten die direct ondersteunend zijn aan team cryptobeheer

7. Team Nationale Veiligheid

Functionarissen die vallen onder het team Nationale Veiligheid.

8. Domein Interne Veiligheid

Functionarissen die werkzaamheden verrichten binnen het domein interne veiligheid, functionarissen houden zich bezig met de veiligheid van de organisatie.

9. Restcategorieën

Functionarissen die vallen onder artikel 4, lid a of b of c of g Besluit screening ambtenaren van politie en politie-externen en vanwege hun werkzaamheden een risico kunnen vormen voor de nationale veiligheid of kunnen zorgen voor maatschappelijke ontwrichting of schade kunnen toebrengen aan een of meerdere van de volgende belangen uit de Strategie Nationale Veiligheid: territoriale veiligheid, fysieke veiligheid, economische veiligheid, ecologische veiligheid of sociale en politieke stabiliteit of internationale rechtsorde.