Recruiter
Er werken circa 2.000 mensen bij de AIVD, in verschillende banen en op allerlei niveaus. Als recruiter werf je nieuwe medewerkers voor de dienst. Dat doe je onder meer door vacatureteksten te schrijven en selectiegesprekken te voeren.
Werven voor uiteenlopende functies
'Veel veiligheidsdiensten werven niet zelf, de AIVD is wat dat betreft een beetje een uitzondering. Net als bij andere overheidsinstanties zijn er in deze organisatie veel algemene functies, zoals een beleids- en communicatiemedewerker, ICT-specialist, secretaresse of directeur.
Ook werken er bij ons veel mensen in functies die direct met het inlichtingenwerk te maken hebben, zoals inlichtingenofficieren, technici en taal- en cultuurspecialisten (audiobewerkers). Voor algemene functies moet je een bepaalde vooropleiding hebben afgerond, maar voor veel typische AIVD-functies is er helemaal geen opleiding.
Een goed voorbeeld is de functie van inlichtingenofficier. Daarvoor moet je minimaal een HBO-opleiding hebben afgerond, maar verder kijken we vooral naar iemands persoonlijke eigenschappen. De rest leren ze in de praktijk, daarvoor hebben we een eigen opleidingscentrum.
Omdat we het belangrijk vinden dat mensen plezier hebben in hun werk en kunnen doorgroeien of overstappen naar een andere functie bieden we alle medewerkers opleidingen aan. Om hun vak bij te houden of nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.'
'Ik ben nieuwsgierig naar het verhaal van kandidaten: waarom wil iemand bij ons komen werken?'
Verhaal van de sollicitant
'Als we een vacature hebben, kijk ik samen met een collega naar de reacties die binnenkomen en of de sollicitanten aan onze eisen voldoen. Ik ben altijd erg nieuwsgierig naar het verhaal van kandidaten: waarom willen ze bij de AIVD werken?
Tijdens sollicitatiegesprekken let ik vooral op hoe de kandidaat overkomt. Ook check ik altijd of diegene zich goed heeft voorbereid. Aan het eind van de selectieprocedure ondergaan alle kandidaten een veiligheidsonderzoek. Dat duurt acht tot tien weken en het volledige selectietraject duurt tot wel zes maanden.
Dat is overigens relatief snel; bij buitenlandse diensten kan het soms wel anderhalf jaar duren.
'Ben je van plan om te reageren op een AIVD-vacature? Vertel dit dan niet aan jouw omgeving.'
Geheimhouding
'Wij raden kandidaten altijd af om in hun omgeving te vertellen dat zij op een baan bij de AIVD solliciteren. Als ze eenmaal bij deze organisatie werken, moeten ze hun werk namelijk ook geheim houden. Dit is een stuk lastiger als bij veel mensen bekend is dat je bij ons hebt gesolliciteerd.
Het klinkt misschien dramatisch, maar het kan echt gevaar opleveren voor jezelf, je omgeving en voor je werk als de verkeerde personen er lucht van krijgen dat je hier werkt.'
Meer weten?
Meer ervaringen van AIVD'ers lezen? Ga terug naar het overzicht.